marți, 28 februarie 2012

DEAR PHOTOGRAPH...

"Dear Photograph" este povestea emotionanta a unei simple idei, transformate intr-un adevarat fenomen de o nostalgie…digitala!
Rasfoind printre pozele vechi ale familiei si fotografiind-o pe una dintre ele, ce il infatisa pe fratele sau stand la aceeasi masa la care se afla in prezent, lui Taylor Jones, un canadian in varsta de 22 de ani, i-a venit spontan, ideea de a provoca oamenii sa faca acelasi lucru cu amintirile lor. Tot ce aveau de facut era sa tina in fata o poza veche, avand ca fundal locul in care a fost initial facuta si sa o ftografieze, transmitandu-I cateva randuri despre semnificatia acelui cadru.
Rezultatul a fost unul coplesitor. O compilatie vizuala de amintiri fericite si momente profunde, concretizata in prezent, in cartea cu acelasi nume. 
Conceptul de baza al acestui proiect (ilustrarea trecerii timpului) a mai fost explorat si sub forma replicarii fotografiilor vechi, folosind subiectii asa cum sunt ei astazi, in proiecte ca Irina Werning's Back to the Future sau  Ze Frank's Young Me, Now Me , insa Taylor Jones a dat o cu totul alta valoare temei, prin umanizarea spatiului si implicarea emotionala a personajelor. Rasfoind printre cele 200 de fotografii de pe site, devine evidenta rezonanta podusa de textul ce insoteste imaginea. 
Proiectul ilustreaza intr-o oarecare masura si nostalgia pentru era pre-digitala, al carei efect nu poate fi reprodus…
"Dear Photograph,
I miss those days of running free and living in the moment. Laina"


"Dear Photograph,
Thank you for everything we had. @jonathanstampf"

 "Dear Photograph,
Our wedding was our sweetest day, just like Grandma’s chocolate. Onno" 

"Dear Photograph,
New Year’s resolutions and 30 years gone by…what was that little boy inside of me thinking about so long ago? I hope I never quit chasing that little boy’s dreams. It’s what matters most. Scott"

luni, 27 februarie 2012

GANDURI DESPRE BALI

Contactul cu o lume noua, exotica si atat de diferita de cea in care traim, este intr-adevar unul marcant!
O calatorie in Bali insemna mai mult decat un sejur romantic pe niste plaje insorite de la capatul lumii. Este o lectie de cultura de viata! Esti inconjurat de la primul si pana la ultimul pas de bunatatea si respectul unor oameni fermecatori prin simplitatea si credinta lor, prin modul de a face comertul la nivel de arta. Prin intermediul unu ghid local, poti patrunde in spiritul locului, descoperind o vegetatie tropicala luxurianta si locuri incarcate de semnificatie, intelegand principiile de viata ale localnicilor, sursa unui comportament ce radiaza de energie pozitiva.
In Bali nu gasesti cel mai fin nisip alb si ape turcoaz, dar la reflux, vei fi surprins de ceea ce are sa iti dezvaluie lumea de sub ape. Poti asista pe inserat la un spectacol de viata, urmarind cum locul de unde s-au retras valurile se transforma treptat in teren de joc si promenada!
O plimbare de-a lungul plajii iti poate dezvalui si dura realitate a contrasului dintre resorturile luxoase ce alterneaza cu fasii din lumea reala. Dar de cele mai multe ori, turistii aleg sa evadeze din aceasta lume  occidentalizata si sa se refugieze prin vreun “salon” improvizat de masaj, sau pe la vreo tejghea cu produse culinare locale sau suveniruri traditionale.
Bali pare un paradis al simturilor, cu o clima perfecta, fara caldura si umiditate excesiva, cu o briza care iti mangaie pielea si un parfum local care te insoteste permanent, de la florile de Frangipani sau betisoarele parfumate aprinse ca ofrandele zilnice, pretutindeni in jurul tau. Exista un sunet instrumental specific, pe care il poti recunoaste discret, in orice ambianta. Nenumaratele spa-uri iti ofera relaxare si rasfat la tot pasul.
In Bali alcoolul este foarte scump, in schimb, poti bea cu 2 dolari, cele mai proaspete sucuri naturale, in combinatii ametitoare de arome. Paleta culinara este foarte variata, de la specialitati asiatice la cele europene, dar modul unic in care sunt preparate la gratar fructele de mare si pestele pe plaja Jimbaran, te poate face sa nu iti mai doresti nimic altceva!
Circulatia pe insula se desfasoara haotic si la cu totul o alta scara: strazi mai inguste, vehicule mai inguste si trotuare aproape inexistente. Fiecare familie are cel putin trei motoscutere in proprietate. Turistii se pot deplasa doar cu taxiurile, foarte ingrijite si accesibile. Nu trebuie sa fii surprins ca nu vei fi lasat sa deschizi sau sa inchizi singur portiera, pentru ca aici esti tratat oriunde ca un VIP.
Surprinzator, localnicii vorbesc engleza la tot pasul. Mestesugari talentati, au reusit sa isi dezvolte micile afaceri bazate pe prelucrarea lemnului, pietrei, sticlei, argintului, pe crearea renumitelor tesaturi – Batik. Traditional sau cu design modern, produsul muncii lor este unul de calitate.
Niciun petic de pamant nu ramane necultivat. Pietele locale, pline de fructe exotice si legume proaspete, sunt un adevarat spectacol de culoare. Poti vedea in Bali cum creste in natura cafeaua, cacaoa, vanilia, ananasul, cuisoarele, florile exotice pe care noi le cuparam din florarii si multe altele. Dar de departe cele mai spectaculoase, sunt culturile terasate de orez.
Privind avioanele ce aterizeaza in continuu, poti fi convins ca insula este destinatia preferata a 2 milioane de turisti pe an! Cu toate astea, Bali si-a pastrat atmosfera calma si naturaletea, iar ceea ce face insula cu adevarat deosebita de oricare alta destinatie exotica, este de fapt, unicitatea civilizatiei balineze!