miercuri, 21 martie 2012

DESIGN SUSTENABIL DE LA NANIMARQUINA

In ziua de astazi se vorbeste mult despre un design sustenabil, ce are ca scop protejarea mediului inconjurator prin grija pentru materialele folosite si pentru natura procesului de productie. Uitam in schimb, sa sustinem traditiile populare mestesugaresti, pentru a le putea asigura durabilitatea. Promovarea tehnicilor artizanale ajuta la dezvoltarea comertului, crucial pentru anumite economii. Constient de diferentele dintre tarile dezvoltate si subdezvoltate, brandul spaniol Nanimarquina a fost mereu direct implicat in promovarea unei dezvoltari durabile, jucand un rol esential in acest sens, inca din 1993, cand a inceput sa fabrice manual covoare in nordul Indiei.
Mergand pe principiul ca produsele de calitate vor fi realizate intotdeauna de mestesugarii specializati in domeniu, cu o istorie de sute de ani in spate si avand la dispozitie doar materialele locale si metode tehnice limitate, designerii Nanimarquina reusesc sa produca o gama captivanta de volume, texturi si forme. Resurse ca lana, iuta, matasea, bumbacul – toate naturale si 100% biodegradabile – sunt cel mai des folosite la covoarele Nanimarquina, impreuna cu o selectie de vopseluri naturale din Mexic sau Pakistan. 
Tehnicile de innodare, coasere, tesere la razboi sunt folosite pentru a produce covoare cu un design contemporan ce nu poate fi reprodus in masa. Se pune accent pe acele piese ce pot fi realizate numai de mana omului. O astfel de colectie lucrata manual, deci intr-un numar limitat, transforma produsul in obiect de arta, un rezultat al imbinarii traditiei cu inovatia, ce valorifica talentul local. Ajutand comunitatile sa duca mai departe si sa isi imbunatateasca traditiile artizanale, companii ca Nanimarquina investesc in viitorul nostru!
Nani Marquina a fondat atelierul sau in 1987, specializandu-se in productia de covoare si alte obiecte textile cu un aspect modern, lucrate 100% cu lana din Noua Zeelanda. Atentia deosebita acordata cercetarii asupra materialelor si proceselor de productie, a dus la imbogatirea aspectului estetic al produselor, devenite adevarate vedete ce dau brandului vizibilitate si succes comercial. 
Obiectele realizate manual in India, poarta eticheta organizatiei „Care&Fare”, ce lupta inca din 1995, impotriva exploatarii prin munca a copiilor. In ultimii douazeci de ani, brandul originar din Barcelona, a devenit un ambasador al designului spaniol, exportand 60% din productie si facand din principiul care i-a stat la baza, o realitate: continua reinventare a covorului. 
Varietatea de proiecte NaniMarquina, constand in povestiri jucause sau explorari estetice, numara cateva obiecte memorabile, dintre care:Global Warming” de NEL, “Black on White Manuscrit” de Joaquim Ruiz Millet, “Flying Carpet”, “Little Field of Flowers”,Roses”, “Seagrass”, “Sybilla Mosaico”, “Topissimo” si Cuks” de Nani Marquina, ce continua sa ramana preferatul ei…


Colaborarea cu platforma experimentala de designeri mexicani NEL, a dus la crearea, in 2008, a unui obiect manifest. Pornind de la traditia veche de cand timpul, a folosirii covoarelor ca mijloc de comunicare si registru cultural, „Global Warming” ilustreaza povestea unui urs polar esuat pe o banchiza de gheata, intr-o „mare” de covor albastru, victima a topirii ghetarilor datorate schimbarii climatice. Contrastul dintre textura moale a suprafetei, personajul carismatic si realitatea dura ilustrata de acesta scena, ne invita sa reflectam asupra impactului pe care il are incalzirea globala si sa actionam.
Mai multe creatii Nanimarquina puteti descoperi pe: http://www.nanimarquina.com/en/products

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu